Що е то BDSM … Извратеност for Dummies (Част 1)

Тъй като “Извратеност for Dummies” е писана с цел да помогне на новобранците, сега навлизащи в BDSM, си мисля, че е добре да я има и тук, в този портал.

Що е то BDSM …

Това е въпрос, който са ми задавали толкова пъти, че вече съм спрял да ги броя, но се надявам да структурирам отговора 1 път и просто да ги насочвам на сам.

Нека започна с това какво BDSM не е.

Не е насилие. Не е и агресия. Не е начин да избиваш комплекси.

В основата си, BDSM е размяна на власт. Независимо дали говорим за простата игра на роли с малко доминация или за една чисто садомазохистична връзка между двама. В основата винаги се свежда до едно – размяна на власт и извличането на удоволствие от това, че си я получил или че си я дал.

За всеки отделен човек BDSM е нещо различно.

За някои това е игра оставаща в спалнята (своята или чуждата). Нещо което се случва спорадично, колкото да изпуснат енергията или да си получат необходимата доза … усещания.

За други това е нещо, което никога няма да излезе извън рамките на собствените им фантазии и желания. Нещо което ги кара да копнеят за “нещо” но и те самите не са сигурни какво.

За трети това е тъмна тайна страст. Тайната, която крият и се опитват да опазят от най-близките си, но не могат да я забравят.

Но има и такива, като … ами като мен, които не се крият и за които BDSM част от това, което са.

Отново ще напомня, че BDSM не е насилие. Не е принуда, извън установените рамки между партньорите. BDSM се придържа към 3 прости принципа, които се изписват почти толкова често колкото и абревиатурата BDSM, а именно SSC или Safe(Сигурно) Sane(Умно/С мисъл) Consensual(По взаимно съгласие). Това са единствените … нека го наречем постулати в BDSM. Единствените ненарушими “правила”. Отвъд тях е само договорката между партньорите.

Добре де. Толкова пъти използвах абревиатурата BDSM, а така и не я разписах нали?

BDSM може да значи много неща едновременно, за това и е по-лесно да се използва точно така – като абревиатура. Но все пак …

B идва от Bondage – обездвижване, завързване … на места го превеждат като закрепостяване … схванахте идеята.

D идва от английските Domination(Доминация) и/или Discipline(Дисциплина).

S от своя страна може да означава едновременно Submission(Подчинение) и Sadism(Садизъм), зависи какво искате да кажете.

М е за Msohism(Мазохизъм).

Виждате ли колко е трудно да се обясни на бързо какво е BDSM? За това и няма да опитвам. В следващите дни ще се опитам да дам обяснение за отделните термини в така разбитата абревиатура.

Много хора бъркат BDSM със сексуалното насилие, само защото и в двете има насилие. Както обича да казва една приятелка: Нека не бъркаме боя със ситуацията. Вярно е, че в самия BDSM насилието, било то сексулано, физическо или емоционално присъства, но то е само част от цялата картинка.

Често са ме питали какво ми е удоволствието от това.

Моите влечения (по принцип терминологията е фетиш, но ще обяснявам що е то фетиш в друг пост) са доминантни и за това мога да дам само отговор за себе си, но ще помоля някой подчинен да отговори за него и ще го добавя …

Удоволствието да имаш властта над някого(знам, че ме цепи егоцентризъм) е като допълнително усещане … да знаеш, че човека срещу теб зависи от добрата ти “воля” и изпитва това което искаш да изпита … усещанията за удоволствие или болка …

Разбира се нищо не е едностранчиво … дори доминацията, защото обратната страна на монетата е грижата и отговорността. Твоя отговорност е да се грижиш за “доброто” на този който ти се подчинява. Твоята отговорност е да го пазиш и да знаеш за неговите желания, да преценяваш каква част от тях са изпълними и каква не …

Но нещата не спират тук. Освен отговорност за подчинения, трябва да носиш и отговорност за себе си. Да поставяш юзди и да ограничаваш собствените си желания …

Но честно казано, за мен тази цена си струва … това което плащаш е нищо пред опиянението в погледа което виждаш.

BDSM е много неща. Хубави и лоши, красиви и грозни … Не съм казал, че е само хубаво. Опитах се да ви дам един малко по-различен поглед над “садо-мазото”. Скоро – още.

Ваш,

Lucifer

P.S.: Нали ви обещах гледната точка и на подчинената страна? Ето ви гледната точка на Freya:

Изпитвам желание да усетя мощта и силата на доминиращия над себе си. Особено сладко е удоволствието от това да тръпнеш в очакване той да предприеме някакво действие, а когато си с вързани очи това се засилва повече. Тогава останалите сетива се усилват, за сметка на това, което е отнето, и се опитваш да разбереш какво прави той в момента. Не знаеш кога и какво ще настъпи – дали болка, или удоволствие.. (тя и болката носи удоволствие, но се опитвам да разгранича по някакъв начин нещата).

Имам нужда да отдам тялото си, да бъде използвано, измъчвано и унижавано.. за собствено удоволствие, и удоволствието на доминиращия, на когото имам доверие. Усещането да бъда доминирана някак ме запълва като човек. То е сякаш нещото което липсва.. дали ще бъде щипка сол в яденето, щрих в картината или тон в музиката.. няма значение, усещането за незавършеност е едно и също.. Подчинението е точно липсващата частица. Kогато се подчинявам се чувствам завършена и пълноценна личност, себе си и във вихъра си.

 

Ето и другите части:

Снимка: grendelkhan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *