Всичко за връзването – част 1

Следващите няколко материала идват отново от форума. По-специално прекрасната тема на madlady – Всичко за връзването.

vujeРеших, че можем да отворим една тема за връзването, в която да не се набляга само на конкретен вид връзване , а да се обяснят основите,

мерките за безопасност, които трябва да се спазват, полезни съвети, основни начини за връзване и общо взето всичко, което би било от полза на хората, които искат да се занимават с това.Мисля, че е редно първо да започна с мерките за безопасност.

Основни мерки за безопасност при работа с въжета:
Връзването е дейност, която крие доста рискове като голяма част от тях могат да бъдат избегнати ако проявявате здрав разум в нещата, които правите.

1. Първото и основно нещо, което е необходимо за връзване е да имате въже.

Има различни видове въжета, които притежават различни качества и/или недостатъци и затова нека ги разгледаме подробно.
Синтетичните въжета са по-лесни за поддръжка и по-трудно се захабяват от употреба, но вероятността да получите така нареченото кожно изгаряне от тях е в пъти по-голяма отколкото при въжетата направени от естествени влакна. Кожното изгаряне е парене или нараняване на повърхностния слой на кожата, което се получава при прекарването на въжето по кожата, в зависимост от скоростта, с която това се случва. Ако прекарате плавно едно найлоново въже по рамото на вашия партньор е почти невъзможно да му причините кожно изгаряне, но когато това се случи бързо и под натиск успеха ви в причиняването на това неприятно усещане е гарантиран. Най-трудно подобно нараняване се получава, когато се употребяват въжета от естествени влакна като памук, коноп, юта или лен, поради което хората, които се занимават професионално с връзване работят с такива въжета.Другото основно нещо е дебелината на въжето. Прекалено тънко може да пререже кожата или да причини по-силен натиск от по-дебело, но прекалено дебелото е трудно за връзване и когато се усуче или върже образува неравност, която може лесно да притисне нерв или кръвоносен съд поради мащабите си. Аз лично работя с 5 или 6мм въже, защото е достатъчно тънко, че да се връзва лесно в удобен за партньора възел, но и достатъчно дебело, че да не причинява неудобство.Дължината на въжето, което трябва да използвате също е индивидуална, но аз лично ви препоръчвам 7-8метра дължина, понеже ако е по късо, най-вероятно няма да ви стигне за никъде, а ако е по дълго ще е много по трудно за връзване (представете си да прекарате 20метра въже през някакъв мъничък възел) и си създавате една огромна купчина омотано въже до вас, която не е никак лицеприятна и неудобна за работа.Добре, вече имате въже, което пасва на вашите и на партньора ви нужди, но не мислете, че това е всичко.

2. Следващото нещо, което ви е необходимо е инструмент, с който да отрежете въжето в случай, че нещо се обърка.

Ножа не е вариант, понеже ако трябва да действате под напрежение и партньора ви е изпаднал в паника вероятността да стане беля е много голяма. Най-удобното средство, което може да бъде намерено на пазара са така наречените ЕМТ ножици:

6c6b7528_D3128_8.jpeg

Те са направени така че частите, които са в контакт с кожата са затъпени, но средната режеща част е достатъчно остра, че да разреже въжето без да причини друга травма или нараняване.

3. След като вече имаме въже и инструмент за освобождаване може да продължим напред към местата, които трябва да избягвате да връзвате.

а) гърлото и врата са места, които трябва да се избягват при връзване, най-общо поради риска от задушаване и/или ограничаване на кръвния поток към мозъка.б) ставите – китки, глезени, рамо. Никога не се поставят въжета на местата където костите се срещат и образуват самата става. Може над или под тях, но никога на. Причината за това е, че ставите са местата където нервите и кръвоносните съдове са разположени съвсем близо до повърхността на кожата и съответно при натиск могат да се получат редица наранявания.

в) всички места, където близо до повърхността на кожата минават нерви или основни кръвоносни съдове. Тук ще упомена, че е хубаво да се снабдите с атлас по анатомия, откъдето да получите повече информация къде са тези места обикновено, но искам и да ви обърна внимание, че всеки човек е индивидуален, затова най-важното условие за безопасно връзване е да познавате партньора.

г) около три пръста над лакътя – това е място където отново близо до повърхността на кожата минават нерви и натиска или притискането им са изключително болезнени за партньора ви.

д) вдлъбнатината между бедрото и долната част на корема.

е) гениталиите – може някой да ви е казвал, че се прави, но не го правете. Може да доведе до трайно увреждане на половите органи.

ж) връзване на пиърсинги за нещо. Ако нещо се обърка може да откъснете обицата заедно с част от кожата.

Най-лесния начин да се избегне притискане на нерв или кръвоносен съд е да спазвате условието за единия пръст. Това ще рече под местата където минава въже трябва да можете да прекарате свободно поне един пръст. Имайте предвид, че при различни позиции на тялото нещо, което е било добре в дадена позиция, може да е прекалено стегнато в друга, затова трябва да следите постоянно индикации за потенциален проблем.

Един лесен начин за проверка е да стиснете ръката на партньора си и да го накарате да стисне вашата в отговор. Това се прави през известен период от време и ако забележите, че той вече ви стиска значимо по-леко значи е време да го отвържете.

Другото важно нещо, което трябва да споменем е че човека, който бива връзван, не трябва да забравя да сподели всякакви индикации за неудобство или болка и това трябва да води до незабавна корекция или отвързване.

Следва продължение …

One thought on “Всичко за връзването – част 1

  1. Pingback: Всичко за връзването – част 2 | F-BG Portal