За морала и ценностите

Морал – Система от правила за нравствено поведение в обществото.

Вярно е светът се променя, значи и стойностите на морала се променят. Много хора искат днес да са “разкрепостени” за да са в крак с модата, за да ги приемат от обществото. Кое общество?

Някакъв хаос е. От една страна още не е забравено старото понятие за морал, от друга страна навлизат новите, модерни форми на поведение. В други времена и други култури морала, ценностите, традициите са съвсем други.
Днес човек има свободния избор да бъде какъвто си избере. Не знам дали е добре това, свободата си има две страни.

Двойките предпочитат да живеят без брак, преди половин век това е било немислимо, днес се приема от обществото. За да се стигне до тук обществото извървя своя път на сексуално “разкрепостяване”.

Децата не търсят одобрение от родителите си за връзките си.

Напоследък доста мисля за тези неща.

Какво е бащина благословия – някакви си думи, може и без тях.

Какво е бракосъчетанието – някакви си подписи – какво толкова…

Какво е брачната халка – някакъв си пръстен – дрънкулка.

и т. н

Векове наред едни неща са се спазвали а за сто години всичко това изчезна, остаря, стана безсмислено. Свободни сме, хубаво … Обаче това не ни направи по-доволни нито като индивидуални личности, нито като общество.

Аз си го обяснявам така:

Какво е бащина благословия – енергиен заряд на добра воля.

Какво е бракосъчетанието – отговорност

Какво е брачната халка – обвързаност

и т. н

Когато няма правила, няма сигурност, няма върху какво да се опре човек, няма върху какво да се градят хармонични отношения. Не казвам, че всичко това е задължително, дадох само пример.

БДСМ – за ” моралните хора ” бдсм е извън морала.

БДСМ – за нас – висша форма на доверие и общуване.

Някои фетишисти не могат сами да приемат своите фетиш страсти като нормални и морални и сами себе си съдят и се измъчват от това. Други пък се гордеят, че не са като онези загубеняци ” моралистите “. Имаме ли право да говорим за морал, щом сме от другата страна на обществото? Но ние не сме от другата страна на общество, което само не знае къде се намира, изгубено някъде между стария морал и модерните начини на общуване. Ние сме част от него, може би тази част от него, която знае какво иска и къде се намира.

Познавам много хора тук, напълно морални за мен личности с богати духовни ценности.

За мен лично бдсм етапа през който преминах, беше школа в която научих много за себе си и за другите, неща които сред ” нормалните” ” моралните” нямаше как да науча. Станах много по- отговорен човек, и намерих хора на които мога да разчитам.
Първото нещо, което получих в този форум беше подкрепа.

Основните принципи на БДСМ, са едни от най-хубавите качества, на които могат да разчитат двама партньори. Отстрани може да изглежда за околните перверзно, грозно, грубо насилие, но всичко което се случва между двама души с взаимна отдаденост е красиво. Въпреки това смятам, че нашите фетиши са израз на по-основни потребности, които липсвайки с играта на въображението се проявяват под ” интересна ” форма.

В подчинението няма нищо лошо то е естествена потребност. Има хора, които могат да водят и такива, които да следват. И в най-обикновена връзка, колкото и да се говори за равноправие, единия води, другия следва. Ако и двамата искат да водят или пък и двамата искат да следват, такива връзки са нестабилни. Смяната на ролите – дори психолозите препоръчват игри да се поставиш на мястото на другия, за да може да го разбереш по-добре.

Насилието – Нашите усещания са много относителни. Едно и също нещо може да се възприеме като болка или като удоволствие. Когато човек се чувства в сигурни ръце, болката не играе своята основна роля да предупреждава за проблем. В такава необичайна ситуация тя значи отдаване, преодоляване. Както спортиста, въпреки болезнената умора продължава за да премине някаква граница, така и болката в една фетиш игра има някакъв друг смисъл.

Унижението – някои хора усещат нуждата да се смирят, това дава вътрешен покой. Унижаващия дава на унижения това смирение. Унижения издига човека който го е унижил, не защото самия той е нищожество, а защото за него е радост другия да е по-високо от него.

Ако БДСМ не се превръща в единственото нещо, което вълнува съзнанието и в живота на човек има място и за други неща. Ако в бдсм отношение се влиза трезво и се излиза от него с усъвършенстване и удовлетворение, тогава всичко е наред.

Йоанна

Снимка: erenemre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *